Што да правите кога сте заглавени со работа која што не ја сакате?

0
nezadovolna rabota

Ако се чувствувате заглавени на работа што не ја сакате поради различни причини, тоа може да предизвика постојан стрес и да влијае на вашето физичко и ментално здравје. Еве како да се извлечете од таа ситуација.

Дали се чувствувате незадоволни од вашата моментална работа? Тешко ли ви е секое утро да станувате, не сакате да одите на работа, да се враќате дома исцрпени? Можеби се чувствувате заглавени?

Работата со чувството на заглавување е што мислите дека нема излез, но секогаш има решенија. Прво треба да се запознаете себеси. Колку и да сте несреќни, без јасна идеја каде сакате да одите, на крајот ќе се вртите во круг и поради тоа дефинитивно нема да се чувствувате посреќни или поисполнети. Ова значи дека треба да разјасните две работи:

– Што ви е најважно во моментов?

– Која е вашата крајна цел?

Никој не може да ви одговори на ова, само вие знаете дали имате семејна ситуација која бара да останете на вашата работа во моментов, или ви треба стабилна компанија која знаете за промените или ако треба да останете на вашата работа за да стекнал одредено искуство. Без оглед на одговорот, запомнете дека ова е моментот. Тоа значи дека работите може да се променат во иднина. Ситуацијата не е трајна, затоа преобликувајте го вашето размислување и потсетете се дека сте избрале да останете на оваа работа поради некоја причина.
Наведете јасно што конкретно мразите во вашата работа

Проблемот со велејќи дека ја мразите вашата работа е што тоа е толку широко прашање. Во реалноста, постои нешто специфично, или голем број конкретни работи што ги мразите. Причината зошто оваа вежба е важна е тоа што ќе ви помогне да ги идентификувате областите каде што можете да ги поправите работите за да ја подобрите вашата ситуација. На пример, дали чувствувате дека немате поддршка и дали можете да разговарате за тоа со вашиот шеф? Или можеби се чувствувате физички и психички исцрпени, а подобро решение би било да работите од дома?

Фокусирајте се на она што можете да го контролирате

Не можете насилно да го отстраните вашиот шеф, но можете да научите да не дозволите неговото лошо однесување да влијае на вас на лично ниво, а секако не и надвор од работното време. Исто така, ако сте недоволно платени и вашата компанија нема да ви ја зголеми платата, ни ова не можете да го промените, но можете да почнете да работите од страна, па имате друг извор на приход. Поентата е дека секогаш треба да се фокусирате на работите што можете да ги контролирате.

Значи, имајќи го ова на ум, еве неколку идеи за тоа како можете да се справите со некои ситуации:

Што да направите ако парите ве задржат на работа што ја мразите?

Ако парите се вашата главна причина да се чувствувате заглавени, првиот чекор е да ги анализирате вашите финансии, бидејќи само така ќе можете да направите план. Можете ли да направите нешто дополнително? Дали би можеле да ги намалите трошоците? Можете ли да ги намалите патните трошоци со повеќе работа од дома? Повеќето од нас имаат опуштен став кога станува збор за сликање слика за себе.

Што да направите ако се чувствувате заглавени на работа што ја мразите поради кризата?

Иако е точно дека работите во моментов се тешки насекаде низ светот, точно е дека има многу компании кои сè уште вработуваат и добро плаќаат. Многумина дури се борат да ги задржат луѓето што ги имаат!

Кога станува збор за секое барање работа, особено онаа во нестабилна или неизвесна клима, треба да ја имате вистинската стратегија и пристап. Случајното испраќање биографија за која било работа што ќе ја видите нема да ви донесе интервју, без разлика колку на компанијата очајно и се потребни луѓе.

Бидете подготвени и направете се што е потребно за да се истакнете. Работете на вашето усовршување за да бидете поконкурентни.

Што ако сте заглавени во работа што ја мразите затоа што едноставно не знаете што сакате?

Можеби е добра идеја да побарате стручна помош. Тоа може да ви помогне да ги откриете вашите таленти и потенцијали, да создадете јасен план за акција за да ја постигнете вашата идеална кариера, вклучувајќи поддршка во какви било предизвици или пречки на патот.

Имајте го ова на ум – заглавувањето на работа што ја мразите може да има огромно негативно влијание врз многу други области од вашиот живот, вклучувајќи го семејниот живот, здравјето и општата благосостојба. Затоа размислете добро дали работата вреди.