Како да напишете CV, а во него да се види дека „пукате“ од самодоверба

0
kako da napisete CV

Самодовербата е ваш пријател за време на потрагата по нова работа. Да се ​​​​биде самоуверен на работното место значи да знаете во што сте добри, да бидете свесни за вашите вредности и да се однесувате на начин што ќе им го пренесе тоа на луѓето околу вас.
Да се ​​има доверба на работното место е важно за постигнување добри резултати. Тоа покажува дека можете да останете фокусирани и да ги идентификувате вашите силни страни, да ги идентификувате вашите слабости и да работите на нив. Довербата може да ви помогне да напредувате во кариерата. Ако сте поупорни, ќе ве сфатат посериозно, особено кога вашите зборови и постапки се убедливи.

Зошто е важно да се истакне самодовербата во CV?

Еден од најпосакуваните квалитети што менаџерите за вработување ги бараат кај кандидатот се меѓучовечките вештини, професионализмот и ентузијазмот. Сите овие карактеристики претставуваат самодоверба.

Работодавците бараат вработени со самодоверба затоа што тие се самомотивирани, имаат позитивен придонес на работното место и можат да влијаат на другите луѓе во тимот. Вработените кои се самоуверени можат директно да придонесат за перцепцијата на брендот.

Исто така, луѓето со самодоверба имаат поголема веројатност да се вклучат во предизвикувачки проекти. Тие се охрабрени да поставуваат и постигнуваат нови цели. Овие квалитети на вработените најмногу ги ценат повисокото раководство. Што е најважно, менаџерите имаат поголема доверба во вработените кои покажуваат самодоверба бидејќи тие исто така веројатно ќе бидат добри во мотивирањето на другите.

Довербата ви овозможува да зборувате концизно и јасно. Поединци со кои можат јасно и ефективно да комуницираат се повлијателни врз своите клиенти и колеги. И последно, но не и најмалку важно, ефективната комуникација е исклучително важна за напредување во кариерата.

Можете да покажете доверба во вашето CV со покажување на поврзани вештини кои ја претставуваат вашата способност да бидете сигурни. Најдобар начин да го направите ова е со конкретни примери и резултатите што ги добивате.

Кои вештини, активности и достигнувања ви помагаат да ја истакнете вашата самодоверба?

Различни вештини придонесуваат за вашето самоуверено однесување на работното место. Еве неколку работи што работодавците ги бараат кај вработен:

1. Постигнувањето на целите е основа на самодовербата – Покажувањето на вашите достигнувања во вашата биографија, дури и малите, е добар пример за поединец кој е сигурен во својата работа и убеден во својот успех.
Силната работна етика е особина на вработениот кој ја завршува работата, без разлика на се. Менаџерите можат да се потпрат на нив за извршување на важни задачи. Покажувањето силна работна етика на вашето CV е добар пример за вашата самодоверба да ја вршите вашата работа ефикасно и да ги постигнете вашите цели.

2. Подготвеноста за учење покажува дека сте самосвесни и имате простор за подобрување. Ги одржувате вашите вештини ажурирани, што може да ви ја зголеми самодовербата на работното место. Наведете примери во вашето CV кои покажуваат дека сте спремни да учите и да ги постигнете вашите задачи или цели.

3. Приспособливоста е вештина што значи дека лесно се прилагодувате на променливите околности. Покажувањето на оваа вештина покажува дека се чувствувате доволно самоуверени за да напредувате во непозната средина и да ја надминете нејаснотијата.

Како дополнително да вклучите докази за лична доверба во вашето CV – Наведете примери за вашата доверба:

Пример 1: Нагласете го искуството – Објаснете на кои проекти работевте, колку бевте вклучени, што сменивте, кои ваши идеи беа прифатени… Употребата на зборови како „ти се доверени“, ќе проектира во умот на новиот вработен дека сте самоуверена личност на која претходните работодавци биле подготвени да се потпрат и да доверат задача од голема важност.

Пример 2: Покажете го вашиот позитивен дух на работа – Користете активни зборови кои изразуваат ентузијазам и ве опишуваат како енергичен професионалец кој е уверен во вашите вештини и знаење.

Пример 3: Истакнете ги вашите награди, признанија, достигнувања – Делот за достигнувања во вашето CV најдобро може да го претстави вашето ниво на самодоверба. Овој пример покажува дека поединецот ја работи својата работа со голем ентузијазам и посветеност. Нивните професионални достигнувања покажуваат и силна работна етика. Примерот покажува професионалец кој ја докажал својата професионалност пред работодавачот и заедницата во која работи.