Инфлуенсерите и тренерите за кариера го освојуваат онлајн просторот

0
influencer_0

Досега советите за кариера доаѓаа од постари професионалци или сертифицирани тренери. Сега, помладите работници се свртуваат кон  таканаречените инфлуенсери на социјалните медиуми за совети како да напредуваат.

Емили Дурам, тренер за кариера од Торонто, ја чешла косата додека дава совети. „Вашата компанија ќе ве ангажира до максимум ако дозволите… Секогаш ќе има нешто и секогаш ќе го правите вие“, вели Дурам, мафтајќи со четката за коса, во видеото на Инстаграм. „Граници, душо“.

Со четврт милион следбеници на платформата, 26-годишниот Дурам е еден од многуте инфлуенсери на социјалните медиуми кои се истакнаа со споделување совети за работа со лежерен, достапен тон. Многу од овие влијателни лица живеат во САД, но и во други делови од светот: Мехар Синдху Батра, со речиси 400.000 следбеници, е во Лондон, но вели дека најголемиот дел од нејзината публика е од Индија; Уште еден популарен тренер за кариерата со четвртина милион следбеници, кој се нарекува „Рози“, е со седиште во Нов Зеланд.

Без оглед на нивните локации, овие создавачи на содржини често употребуваат сличен стил: Се снимаат како разговараат со камерата за теми како што се – како да се направат интервјуа, како да се преговара за плата, како да комуницирате со менаџерите и слично. Не случајно голем број луѓе во моментов конзумираат содржини поврзани со работата, со оглед на зголемувањето на бројот на работници кои ги менуваат работните места, дури и во индустриите. Според глобалното истражување од 2022 година на фирмата за менаџмент-консултантство „Делоит“, приближно 40% од новата генерација на млади Gen Z и 24% од милениумците би сакале да ги напуштат своите работни места во рок од две години.

Но, надвор од општата жед за кариерно водство, младите што бараат работа наоѓаат особена привлечност во овие неформални канали, генерално управувани од милениумски жени и жени од Gen Z, кои им даваат совети. Експертите велат дека ова е делумно затоа што вработените во рана кариера бараат врсници на социјалните платформи и во формати во кои веќе се навикнати.Кога чувствуваат дека можат да се поврзат со некој влијателен, тие се отворени да им веруваат на нивните совети.Корисниците на оваа содржина велат дека тоа може да им помогне да се чувствуваат овластени да преземат контрола врз нивните вработувања. Сепак, на крајот, постојат ограничувања на опсегот и квалитетот на поддршката што младите можат да ја добијат од прелистувањето кратки видеа.

Инфлуенсерите за кариера на TikTok и Instagram генерално создаваат содржина околу широк опсег на теми поврзани со работата. Многу од овие создавачи објавуваат видеа водени од совети, обучувајќи ги луѓето низ теми како што се наоѓање нови работни места или добивање унапредувања. Честа тема е како да побарате поголема плата во понудата за работа. Во едно од видеата на Синду Батра, таа ги глуми и  менаџерот за вработување и интервјуираниот кој бара подобра компензација, во суштина давајќи ѝ на својата публика сценарио да го користи самата. Тренерот за кариера од Монтреал, Тифани Уман (37) им кажува на следбениците дека му наштетуваат на сопствениот напредок ако мислат дека ако се добри извршители тоа нужно ќе доведе до напредување или ако преземат повеќе одговорности  тоа ќе ги доведе до зголемување на платата. Во друг пост, таа дава три чекори што треба да се следат за да побараат од шефот покачување.

Иако овие инфлуенсери за кариера се разликуваат во однос на локацијата и културното потекло, многу од нивните следбеници  се млади жени во нивните 20-ти или 30-ти.  Дурам, Синдху Батра и Уман, кои се или генерација „З“  или милениумци, велат дека иако не им зборуваат исклучиво на жени, нивната публика е мнозинско женска и на нивна возраст. „Мислам дека мојата заедница е многу слична на она што сум јас“, вели Синдху Батра.

Еден од клиентите  на Уман, 30-годишната Андријана Хнатикив од Монтреал, вели дека кога првпат ја видела содржината на Уман, веднаш го прифатила стилот на тренерот. „ Начинот на кој се претстави и како ми зборуваше е токму она што го барав и немаше потреба да најдам некој друг. Тој беше спротивното, вели таа, од типичните професионалци во кариерата што ги видела, кои биле премногу стерилни и прегазени“.

Иако тренерите за кариера не се нова индустрија, експертите велат дека социјалните медиуми обезбедуваат нов начин за доставување на оваа информација што е особено привлечна за младите работници во моментов. Мери Чајко, угледна професорка и директорка за интердисциплинарни студии на Факултетот за комуникации и информации на Универзитетот Рутгерс, САД, вели дека барањето совет на социјалните мрежи е попогодно и поефикасно за младите луѓе. „Во секој случај сте таму. Тоа е во вашиот џеб. Тоа е на вашиот лаптоп. Се чини како помодерен начин да се направи многу од ова“, вели Чајко.Голем дел од нивните совети се бесплатни за консумирање – уште една придобивка што ги прави овие тренери за социјални медиуми привлечни и достапни за помладата публика.

Дури и ако инфлуенсерите немаат тренерски сертификати, експертите велат дека имаат квалитети што ги тераат следбениците да им веруваат. Уман работеше како маркетинг менаџер во глобалната компанија за убавина L’Oréal повеќе од една деценија; Синдху Батра има МБА од бизнис школата во Империал колеџ во Лондон и служеше како постар консултант во консултантската компанија за менаџмент Moorhouse со седиште во Велика Британија. Според Кели Барнс, вонреден професор на Школата за рекламирање и масовни комуникации Цимерман на Универзитетот во Јужна Флорида,  автентичноста и допадливоста ги поттикнува корисниците да им веруваат. Нивната транспарентност, додава таа, прави да се чувствуваат во голема мера достапни и незастрашувачки: нивниот лежерен стил – како видео снимено во бања – ја привлекува публиката, бидејќи нуди увид во тоа кои се тие како луѓе.

„Да не се биде премногу совршен на начинот на кој се претставувате е уште еден показател дека сте некој кому може да му се верува“, вели таа. „Оваа перцепција за автентичност може да доведе до кредибилитет“.  Таа додава дека луѓето можат полесно да изградат доверлива врска со луѓето со кои можат да се идентификуваат.

„Поверојатно е да се споредиме со слични луѓе“, се согласува Селин Кесебир, вонреден професор по организациско однесување на Лондонската бизнис школа. „Ако сум 30-годишна жена, ќе се споредувам со друга 30-годишна жена и ќе добијам знаци за тоа дали сум на вистинскиот пат, дали ги правам вистинските работи, без разлика дали го живеам животот на ист начин како неа“.

Се разбира, она што го нудат овие инфлуенсери не е сосема ново; дури и инфлуенсерот Синдху Батра признава дека многу совети што им ги дава на своите клиенти се достапни на друго место. „Она што го споделувам не е ништо необично. Тие можат да ги гуглаат овие работи“, вели тој. „Мислам дека тоа е само човечка врска“.