Две работи кои се кривец што сте несреќни на работа! Еве неколку методи за да го намалите сресот

0
Uspesana rabota

Врвен експерт од светот на бизнисот открива како да бидете позадоволни и посреќни на работа!

Третина од денот поминуваме на работа. Работното време од осум часа, во зависност од тежината и описот на работното место, може да биде многу тешко за некои. Оние кои работат во поголеми корпорации, каде што обртот на вработени е поголем, а барањата и задачите постојани, знаат колку енергија треба да ослободат во текот на денот. Исто така, тука се јавува стресот.

Се поставува прашањето, како да бидеме позадоволни и посреќни на работа каде поминуваме многу време? Одговорот на тоа прашање лежи кај Шрикумар Рао, кој целиот свој живот го посвети на подучување на извршни директори на водечки компании во Америка, како и студенти. Тој откри дека голем дел од стресот и фрустрацијата што луѓето ги доживуваат на нивното работно место доаѓа од истиот извор – одвлекување на вниманието.

Без разлика дали сте студент или директор, „справувањето со постојано одвлекување на вниманието на работа придонесува за несреќа во вашиот живот“, објасни тој. Неколку студии покажаа дека способноста на една личност да се фокусира и да биде присутна е поврзана со голем број здравствени придобивки, вклучувајќи пониски нивоа на стрес, подобрена когнитивна флексибилност и поголемо задоволство.

„Луѓето постојано ме прашуваат, кој е советот број еден што можете да ми го дадете за да бидам посреќен на работа или во животот? А јас секогаш велам: „Што и да правите, правете го. Само биди присутен“, вели Рао.

Рао докторирал на Колумбија бизнис школа, предавал на Лондонската бизнис школа, Хаас школата за бизнис на Универзитетот во Калифорнија, бизнис школата Колумбија и на други места. Тој, исто така, направи пионерско истражување за мотивацијата на работното место и водеше работилници за вработените во Google и Microsoft.

Отстранувањето на одвлекувањата е истражувачки потфат за среќа. Неколку студии покажаа дека способноста на една личност да се фокусира и да биде присутна е поврзана со голем број здравствени придобивки, вклучувајќи пониски нивоа на стрес, подобрена когнитивна флексибилност и поголемо задоволство.

Ако сте несреќни на работа, тоа може да се „прелее“ и да влијае на другите сфери од животот, влијаејќи на вашите односи со луѓето, на вашиот сон и општото ментално здравје. Првиот начин да го спречите ова и да бидете посреќни на работа е „да го прекинете вашиот ментален брборења“. Што значи?

Кога ќе ве обземат различни мисли на работа, застанете, земете длабок здив и обидете се да го вратите вниманието на задачата што ви е поставена. Набљудувајте какви било мисли и чувства што ги доживувате, препознајте ги негативните и наметливите мисли како одвлекување на вниманието и повторно фокусирајте го вашето внимание на активностите што ги правите во сегашниот момент.

Друга бариера за продуктивноста и среќата на работа е конфликтот. Можеби имате токсичен шеф или распоред кој бара 12-часовни смени. Сепак, фокусирањето на намалување на одвлекувањата и стресните фактори кои се во ваша контрола, исто така може да ви помогне да се чувствувате посреќни и помирни на работа.

Можеби нема да можете да му кажете „не“ на шефот, но можете да си одредите време за одмор и паузи помеѓу состаноците или да го исклучите личниот телефон за време на работното време“, вели Шрикумар Рао.

Откако ќе ги практикувате овие две навики, „брзо ќе откриете дека секоја задача што ја правите станува многу помалку непријатна, а во некои случаи и навистина пријатна“, додаде овој експерт во завршницата.